Op de kop af ontworpen stijlicoon

De renaissance van de Kop van Noord. Na jaren van verloedering verrijst een architectonisch stijlicoon dat eer doet aan de rijke geschiedenis en de oorspronkelijke spilfunctie van de locatie. In totaal worden er 83 duurzame koopwoningen gerealiseerd, die qua oppervlak variëren van 50 m² tot 105 m². Alle woningen hebben een A++ of A+++ energielabel, zijn gasloos, aangesloten op stadsverwarming en het dak is bovendien voorzien van maar liefst 140 zonnepanelen.

Het gebouw wordt gebouwd in een driehoek rond een atrium. Nagenoeg alle woningen hebben een eigen balkon of terras en op de vierde verdieping, aan de zuidzijde van het complex, wordt tevens een royaal gemeenschappelijk dakterras met fenomenaal uitzicht op de skyline gerealiseerd. Op de begane grond van de kop van het gebouw is ruimte voor een gezellige dag-horeca die zal dienen als ‘huiskamer’ van het gebouw.

Qua architectuur kent het gebouw een duidelijke tweedeling. De eerste vier woonlagen volgen de architectuur en de hoogte van de historische omringende bebouwing uit het begin van de twintigste eeuw. Hierbij wordt gebruik gemaakt van fraai donkerrood metselwerk met een klein aantal subtiele decoratieve toevoegingen in de details, erkers en verticale raamlijnen met zwart stalen elementen. De bovenste drie verdiepingen bestaan uit lichte en transparante woonlagen in een kosmopolitische stijl met grote raampartijen en royale terrassen, in fraai luchtig contrast ten opzichte van de meer monolieten onderbouw.

De unieke samenstelling van architectuurstijlen maakt dat de onderzijde van het gebouw een vanzelfsprekende verbinding heeft met het bruisende straatbeeld van het gezellige Oude Noorden, terwijl de luchtige bovenbouw verheven boven alles lijkt te zweven en panoramisch uitzicht biedt over de omgeving en de imposante skyline.

Het project biedt een brede variëteit aan woningen. Van duplex vier kamer woningen op de begane grond, tot compacte twee kamer appartementen voor starters en schitterende penthouses met grote privéterrassen. De grondgebonden woningen worden via meerdere portieken ontsloten en de bovengelegen woningen via de centrale entree en het atrium.