Rotterdam Noord op z’n kop

In Noord, daar moet je wezen. Deze uitgestrekte lappendeken van een stadsdeel barst van de wijken en buurten met ieder een eigen verrukkelijk karakter. Rotterdam Noord is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, zoals dat in zoveel steden gebeurt, maar zonder zijn ouderwetse glans en charme te verliezen. Oude en nieuwe Noorderlingen, gezinnen en studenten, jongeren en ouderen en mensen uit talloze culturen leven hier vredig naast elkaar en dat brengt een sfeer met zich mee zoals nergens anders in de stad. Noord is mondain en rauw tegelijk. Een potpourri aan stijlen en smaken.

Het oude Noorden met als bruisende smeltkroes de Zwartjanstraat, het volkse Noordplein en de levendige Bergweg wordt begrensd door de statige Noordsingel, de Rotte, Bergpolder en het Noorderkanaal met haar vele woonboten. Oude bruine kroegen, hippe concept stores, toko’s, ambachtelijke winkels en toffe koffiezaakjes zijn overal te vinden.

Het Oude Noorden was jarenlang rauw, te rauw, maar door een snelle reeks aan stadsontwikkelingsprojecten – sommigen zorgvuldig gecalculeerd, anderen spontaan vanuit bewoners – trekt de wijk meer mensen van buitenaf. De Hofbogen zijn daarvan wel het meest bekende voorbeeld. Deze oude, verhoogde, kilometerslange spoorlijn, dwars door noord, verstopt onder het spoor talloze nieuwe winkels, speciaalzaken en horeca. De komende jaren wordt het dak waaronder deze zaakjes schuilen, omgetoverd tot een kilometerslang stadspark. De Noordsingel herbergt een van Rotterdamse meest beruchte gevangenissen, een prachtig neoclassicistisch pand, inmiddels moderne stadswoningen en een oase voor gezinnen. In beide gevallen wordt voldaan aan de behoeften van de moderne tijd, maar zonder de oude glorie teniet te doen.

Noord is niet langer ‘die plek achter het Centraal Station’ waar de stad weinig oog voor had. Noord is Noord met een uniek patina. Een trotse habitat voor Rotterdamse vogels van divers pluimage, sjiek en volks, jong en oud, dwars door elkaar, met een fijne, eindeloze energie en tegelijkertijd uitgestrekte bakens van rust. Kortom: Noord, daar moet je wezen!