Geschiedenis

Eenieder die het Oude Noorden ooit vanaf de Gordelweg is binnengereden kent dit punt. De kop van het blok waar het verkeer zich als water door een rotspartij in een stromende rivier in tweeën lijkt te splitsen. De plek waar tramlijnen 4 en 8 zich van elkaar afbuigen richting hun eindpunten bij het centraal station en volkswijk Spangen. Dé kop van het Oude Noorden, één van Rotterdams meest Rotterdamse locaties.

Deze oer-Rotterdamse plek kent een rijke geschiedenis. In de jaren dertig van de vorige eeuw opende het Victoria theater er haar deuren. Het was een van de eerste bioscopen van de stad waar iconische films werden vertoond als ‘Robin Hood’, ‘Duivels onder Zee’, ‘Vivere’ en ‘De Betovering om La Boheme’. Ook deed het theater dienst als locatie voor huldigingen van onder meer Olympiërs als Rie Mastenbroek. Het theater vormde een sociale spil in de buurt en vervulde hierdoor een belangrijke en verbindende rol binnen de gemeenschap met bekende lokale helden als Willem de Kooning, Faas Wilkes en Coen Moulijn.

Nadat het Victoria theater in 1971 door groeiende concurrentie haar deuren moest sluiten, werd het gebouw in gebruik genomen door ‘Radio Correct’. Het bekendste Rotterdamse elektronicabedrijf van weleer dat sinds haar oprichting in 1940 was gevestigd aan de Zaagmolenstraat en dat floreerde door de explosieve toename in de vraag naar consumenten elektronica in die tijd. Onder het credo: “als Correct het niet heeft, vergeet het dan maar” werd het bedrijf in de opvolgende decennia een begrip in Rotterdam en wijde omstreken. Door onder meer de toename van online retail heeft Correct het pand in 2016 verlaten, waarna het blok tijdens jaren van planvorming vooral bekend stond als canvas van diverse graffiti- en straatartiesten.